Ez a weboldal COOKIE-kat használ!
x
   


Iskolai lovasoktatás

Az iskolai lovasoktatás 2013-ban merült fel lehetőségként a tanóra szerinti iskolai összevont testnevelés órát kiváltani.

A lovaglásnak számtalan jótékony hatása van, erősíti a vázizmot, növeli az izomerőt. Fejleszti a kondíciót és az állóképességet. Javítja a mozgáskoordinációt, a makró- és mikromozgásokat, az egyensúlyérzéket, fejleszti a testtudatot, a ritmusérzéket. Segít a helyes légzéstechnika kialakulásában, növeli a vitálkacapitást. Önfegyelemre szoktat. Azonnali visszajelzést ad aktuális lelki állapotunkról. Segíti az önismeret elmélyítését. Feszültségoldó hatású. Növeli a koncentrációs időt. Javítja a kognitív funkciók minőségét. Elősegíti a szociális készségek fejlődését, fejleszti a problémamegoldó képességet.

Mivel a Hírös Lovardában a személyi és tárgyi feltételek adottak voltak a lovaskultúra oktatás bevezetésére, kísérleti jelleggel a Prompt Gyártó és Szolgáltató Kft. támogatásával bevezettük Kecskeméten ezt a szolgáltatást. Szakmai munkánkat Páska Ildikó a TF lovaskultúra szakcsoport tanára és dr. Dobozy László a TF oktatásszervezője, nyugalmazott tudományos főmunkatárs, a lovaskultúra szak egyik alapítójának szakmai segítségével, irányításával kezdtük el.

A foglalkozások 90 percesek. Elméleti ismeretekben, istállógyakorlatban és lovas oktatásban részesülnek a tanulók.

Az oktatás a gyermekek méretének megfelelő vizsgázott iskolalovakon tanmenet alapján történik, figyelembe véve, hogy a motivált már versenyekre járó lovast a lovas oktatástól idegenkedő gyerekekkel együtt kell oktatnunk.

Az első szakaszban a lóval történő barátkozás, a ló körüli helyes magatartásforma kialakítása a cél, a lovas oktatás hevederben kezdődik, ahol az egyensúlyérzék fejlesztésére, a helyes ülés kialakítására fektetjük a hangsúlyt. A feladatokat lépésben, ügetésben kell végrehajtaniuk, az ügyesebbeknek lehetőséget adunk vágtázni. A második szakaszban nyeregben folytatódik a lovaglás tanítása.

A lovasoktatók és pedagógusok munkáját önkénteseink segítik.

A szülők számára nyílt napot biztosítunk, ahol a gyerekek számot adnak a lovakról szerzett elméleti ismereteikről és bemutatják lovas tudásukat. Az eseményről a helyi Tv és újságok is hírt adnak.

2019-ben heti 25 lovas egyéni lovasoktatását 4 hónapon keresztül a NEA-MA-19-Ö-V-0409 nyertes pályázatunk támogatta.

A 2016/ 2017-s tanévben a NEA-MA-16-M-0417 azonosítójú nyertes pályázatunk segítségével a Református általános iskola és a Vásárhelyi Pál általános iskola két-két osztályának tanulói vesznek részt heti rendszerességgel a lovaskultúra oktatásban.

A 2015/ 2016-s tanévben a NEA-M-15-M 1098 azonosítójú nyertes pályázatunk segítségével a Református általános iskola és a Vásárhelyi Pál általános iskola két-két osztályának tanulói vettek részt heti rendszerességgel a lovaskultúra oktatásban.